Bagaimana Ingin ‘Burning’ Dokumen, Gambar, dan Video Ke CD/DVD Menggunakan Nero.

Data, gambar dan video terlalu banyak dan penting untuk kegunaan masa depan dalam laptop/PC menyebabkan laptop ‘lagging’. Nak letak dalam pendrive takut pendrive tidak cukup lagipun harga pendrive mahal bagi yang space besar. Macam mana ni? pening laa…

Ok. jangan risau, ada jalan penyelesaiannya.. Anda boleh saja ‘burn’ kesemua data anda kepada CD/DVD. Langkah ini dapat anda mengurangkan kos kerana harga satu CD/DVD tidak semahal pendrive.

Nak tahu caranya? Tapi.. anda perlu ada perisian Nero…Cuba lihat dibawah ni…

B_Burn8

Haa.. ni la paparan untuk Nero.. Perisian ini mampu memindahkan data,images,lagu,dan video.

Ok. untuk ‘burn’ data. Contohnya kerja sekolah seperti word,powerpoint mahupun excel.

Caranya :

Klik bahagian data then pilih la sama ada anda ingin guna CD ataupun DVD. Ok. jika dokumen anda itu tidak banyak dan file tidak besar anda boleh pilih CD, manakala untuk file yang besar anda boleh pilih DVD.

Lihat kat bawah ni..

B_Burn1

Klik Add.. then akan keluar paparan ni..

B_Burn2

Ok. paparan di atas merupakan paparan dimana anda meletakkan dokumen yang anda ingin simpan dalam CD/DVD. Contohnya anda meletakkan di desktop so anda pilih desktop then cari dokumen anda tu. Dah pilih klik Add.. Kemudian paparannya akan seperti ini :

B_Burn3

Ok. ni paparan selepas anda pilih dokumen yang ingin disimpan dalam CD/DVD. Jika anda masih ada dokumen yang ingin disimpan anda boleh klik pada Add. Lepas tu.. anda boleh la klik pada Next.

B_Burn4

 

Ni pula paparan untuk anda menamakan Disc anda dan berapa Copies yang anda inginkan untuk dokumen ini. Maksudnya anda perlu ada banyak CD. Lepas tu boleh la klik pada Burn. Ok. akan bermulalah proses Burning anda. Tunggu Beberapa minit dan proses akan berjaya..

Ok. Sekarang ni.. Cara untuk burn lagu pula. caranya sama dengan cara burning data. Ni paparan untuk Burning lagu :

B_Burn5

pilih Audio CD dan prosesnya sama seperti burning data.

Untuk Burning video pula. Paparannya begini :

B_Burn6

Caranya sama juga seperti lagu dan data…

Lastly, cara pindahkan gambar..

B_Burn7

Paparan di atas memaparkan sama ada anda ingin copy pergi CD/ DVD. Jika pergi CD anda perlu pilih Copy Entire CD, jika pergi DVD sila pilih Copy Entire DVD..

 

OK… Selamat mencuba ye. Jika mengalamai masalah anda boleh hubungi kami terus ke Infotech Computer Centre.

Leave a Reply

comment-avatar