Cara Merawat RAM Pada Laptop Atau PC

B_ram 1 B_ram 3

 

 

 

 

 

 

RAM merupakan singkatan dari Random Access Memory yang merupakan perangkat keras yang terdapat pada komputer yang mempunyai fungsi iaitu sebagai tempat penyimpanan data secara sementara. Ram sangat penting peranannya dan berfunsi dalam sistem operasi windows. Jika kita mempunyai Ram yang kecil maka komputer atau laptop kita akan menjadi sangat lambat.(slow) Di sini saya ingin berkongsi dengan anda semua cara untuk merawat RAM pada laptop atau PC. Antara caranya adalah seperti yang berikut :

  • Anda dapat mencabut RAM (SDRAM, DDR1, DDR2) pada motherboard
  • Bersihkan Slot yang terdapat pada motherboard dengan sebuah kuas, agar debu-debu yang melekat pada slot RAM nya hilang.
  • Untuk permasalahan RAM yang tidak terbaca/error biasanya hanya dengan menggunakan penghapus kertas.
  • Anda boleh menggosok pada bagian tembaga yang berwarna kuning pada RAM yang biasa digunakan untuk dilekatkan pada slot motherboard. Pastikan tidak ada debu atau kotoran pada bahagian tembaga RAM tersebut.

….Sekian sahaja yang saya dapat kongsikan pada anda semua cara untuk merawat RAM dengan mudah. Semoga perkongsian saya ini dapat memberi sedikit pengetahuan kepada anda semua. Sekian,Terima kasih kerana sudi membaca blog saya ini.

Leave a Reply

comment-avatar