Printer Won’t Print??

B_Offline

Haaa…anda pasti pernah mengalami situasi seperti ini kan. Nak print assignment ni, tetapi tiba-tiba printer buat hal la pula…tak nak print. Buntu dah ni sebab nak hantar assignment dengan segera. Tak apa, pasti setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.

B_printer

Gambar 1: Gambar menunjukkan status printer anda (Printer Brother) dalam keadaan Offline.

Ok..sekarang apa anda perlu lakukan adalah.

  1. Check / semak sama ada plug printer anda sudah on atau belum. Kalau tak on, memanglah printer anda tak berfungsi.
  2. Check / semak sama ada ink printer anda masih ada atau sudah habis. Kalau dah habis tu, kenalah refill ink baru supaya printer dapat mencetak keluar document anda.
  3. Check / semak tetapan Devices and Printers komputer anda sama ada printer anda sudah ditetapkan sebagai default printer atau tidak.

B_printer1

 

Gambar 2: Gambar menunjukkan printer sedang ditetapkan sebagai default printer.

ok..sekarang anda boleh cuba sendiri di rumah atau tempat kerja anda. Selamat mencuba.

Leave a Reply

comment-avatar