Bagaimana untuk mengetahui Motherboard Rosak Dan Cara Untuk Mengatasinya ??

Selamat pagi semua , hari ini saya ingin berkongsi sedikit info apakah tanda jika Motherboard anda rosak .

Bagaimana pula nak tahu samada motherboard atau hard disk dalam laptop anda rosak? Terdapat beberapa tanda yang boleh dikesan jika motherboard laptop anda rosak, seperti contoh laptop anda boleh on tapi tak keluar gambar, boleh on tapi tak keluar gambar dan lampu berkelip kelip kat caps lock dan atas keyboard, tak boleh on langsung, USB tak boleh pakai, boleh on tapi lepas 5 saat mati sendiri, boleh on tapi lepas 30 minit restart sendiri. Mesti anda akan merasa susah hati kan mengapa terjadinya seperti masalah di atas . Di sini saya ingin berkongsi sedikit maklumat untuk anda..

Tanda tanda motherboard Laptop anda rosak dan cara untuk mengatasinya

1.Jangan biarkan komputer anda panas melampau atau overheat terutama bagi laptop yang berprosesor AMD.
2. Jangan biarkan komputer anda ON berterusan tanpa menutupnya 24 jam kerana kegagalan kipas prosesor berfungsi akan membuat motherboard laptop anda terbakar.
3. Jangan tumpahkan sebarang air di atas laptop anda terutama air yang berbancuh seperti kopi milo atau teh. kerana ia akan mengakibatkan kegagalan motherboard anda
4. Jangan letak laptop anda di atas tilam atau bantal kerana ia akan menambah kepanasan komputer anda
5. Jangan onkan Laptop anda di tempat berabuk kerana proses penyejukan laptop anda akan menyedut udara dari luar kedalam dan pasti membawa habuk melekat pada kipas dan hitsink laptop anda.
Bagaimana nak tahu Moteherboard komputer anda sudah rosak.
1. Tak boleh on terus
2. Boleh on tetapi tiada apa apa keluar pada skrin walaupun pada skrin luaran
3. Ada tanda berkelip pada kekunci capslock komputer anda tapi tiada sebarang paparan skrin keluar asas pada tujuan untuk mengelakan kepanasan melampau pada laptop anda ialah
 B_Fan LaptopGUNAKAN KIPAS LUARAN YANG DI LETAK DI BAWAH LAPTOP ANDA SUPAYA LAPTOP ANDA TIDAK CEPAT PANAS.

Leave a Reply

comment-avatar