Pengertian Dan Fungsi Processor (Komputer)

Hai hai . . .Saya kembali lagi hari ini . . Hari ini saya ingin berkongsi ilmu dengan anda semua berkenaan dengan processor komputer.  Processor komputer ialah salah satu komponen yang paling utama dalam rangkaian komputer, tanpa alat  ini komputer tidak dapat berfungsi dan  tidak akan berguna kerana prosesor adalah otak komputer,

Pengertian Processor (Prosesor)

Umumnya pengertian processor ataupun sering disebut otak komputer, secara jelasnya prosesor adalah sebuah IC yang mengawal keseluruhan dalam sebuah sistem komputer dan digunakan sebagai pusat atau otak dengan fungsi melakukan perhitungan dan menjalankan tugas.

B _Processor 1 AMD

 

Fungsi Processor (prosesor)

Pada umumnya fungsi processor (prosesor) adalah hanya untuk memproses data yang diterima dari masukkan atau di input, kemudian akan menghasilkan pengeluaran seperti output.Prosesor tidak dapat bekerja sendiri namun memerlukan sokongan untuk terus berhubungan dengan komponen lain terutama hardisk dan RAM. Dalam memproses sebuah data dapat dilakukan dengan waktu proses cepat atau lambat bergantung dengan kepantasan processor tersebut.Saat ini kecepatan processor yang paling tinggi ialah 4 Gigahertz (GHz) ertinya dapat membaca 4000 ribu arahan dalam merupakan angka fantastic dalam perkembangan teknologi di dunia. Bagi para gamer, pasti sudah familiar dengan istilah, “greater processor, greater gaming experience”, kerana sebuah game pasti sangat berpengaruh dengan kapasiti prosesor sebuah komputer. Processor yang paling popular ialah Intel dan AMD . Dua jenama ini sangat terkenal dan memiliki kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Itu saja yang dapat disampaikan untuk hari ini . Sehingga berjumpa lagi . . Bye

Leave a Reply

comment-avatar