Laptop Tidak Menyala Tetapi Lampu Power Hidup

Hai hai hari ini saya ingin berkongsi kepada anda mengapa Laptop tidak menyala tetapi ada lampu . Pernahkah anda mengalami nya. Memang kadang ada beberapa masalah pada laptop jika umurnya sudah tua seperti laptop tidak dapat hidup tapi lampu indikator power menyala,lampu indikor menyala tetapi sudah di shutdown mungkin ada masalah lain.

b_laptop-tidak-hidup-tapi-lampu-menyala

Jika kita teliti, sebenarnya laptop tidak dapat menyala tapi lampu power hidup ini kerana adanya masalah dengan layar monitor.Seperti jenis laptop toshiba atau asus kadang laptop nyala tapi layar blank hitam.Laptop tidak mahu menyala lampu indikator hanya berkelip  jadi kerana masalah monitor jadi dapat anda selesaikan dengan cara seperti ini.

Cara mengatasi lampu power laptop menyala tetapi tiada paparan

Memang kadang-kadang  jika laptop sudah tua lampu indikator power hidup dan nyala terus padahal di shutdown atau saat dihidupkan.Masalah ini biasanya terkait dengan memori laptop itu sendiri.Cubalah membuka lalu pasang kembali ram mungkin tidak terpasang baik pada slot memori.Dan anda boleh mencuba untuk membersihkan ram dengan menggunakan pemadam. Jika masih gagal maka pindahkan ram ke slot yang lain. Cobalah untuk mengganti ram dengan ram yang lain yang masih baik, mungkin yang original  sudah rosak.Apabila Anda memiliki 2 ram terinstall, anda dapat mencuba membuka satu ram atau mencuba satu lagi ram yang lain  mungkin salah satu modul rusak.Atau coba pasang modul ram yang berbeza ke dalam slot memori yang berbeza, siapa tahu berhasil.Jika masih gagal dan gagal juga cuba dengan mengeluarkan battery, hard drive dan DVD drive. Lalu turn on lagi laptop tanpa komponen itu tadi.Dan terakhir, kalau masih gagal juga berarti panel monitor rosak dan perlu diganti dengan yang baru.Kalau bingung, beli laptop baru sahaja.

 

Leave a Reply

comment-avatar