Tips Menangkap Gambar Dengan Menggunakan Telefon Pintar

Sekarang kita sudah biasa dengan asas-asas fotografi telefon pintar. Sebagai contohnya, anda akan mengeluarkan telefon anda dan menekan butang untuk mengambil gambar. Tetapi jika anda benar-benar merancang untuk mengekalkan kenangan tersebut, maka anda akan perlu mengambil gambar yang terbaik. Terdapat beberapa tips untuk menjadikan gambar anda lebih baik dan kreatif

 

Laraskan tahap fokus

Dalam masa yang singkat kamera telefon pintar telah berkembang pesat, dan kebanyakan telefon bimbit kini memberi anda kawalan ke atas tumpuan (focus). Jika fokus manual tersedia, ia biasanya diaktifkan dengan klik pada skrin. Gambar yang cantik memerlukan tahap fokus yang baik pada objeknya.

Laraskan Pendedahan

Kamera telefon pintar biasanya menawarkan beberapa tahap kawalan manual. Pelarasan yang paling asas yang boleh anda lakukan ialah pendedahan-pencahayaan atau kegelapan dengan menggunakannya secara berkesan dapat mengubah imej pudar menjadi sebaliknya. Gunakannya untuk mencerahkan objek dalam gambar anda untuk menjadikannya sempurna di Instagram, atau menggelapkan bayang-bayang dalam potret untuk kelihatan lebih dramatik.

 

Gunakan cahaya semulajadi

Cahaya adalah salah satu faktor terpenting dalam mana-mana foto. Sekiranya anda boleh menggunakan cahaya semulajadi yang ada, maka anda tidak perlu menggunakan flash terbina dalam telefon anda (yang mungkin memberi anda hasil kurang daripada ideal, terutamanya pada jarak jauh).

Sekiranya anda boleh, letakkan subjek anda supaya mereka dihalakan dengan baik dari hadapan dan tidak kelihatan dengan cahaya yang kuat dari belakang. Sudah tentu, ini tidak selalu mungkin untuk tembakan cepat, tetapi lakukan apa yang anda boleh.

 

Cuba sudut baru

Salah satu cara terbaik untuk mendapatkan gambar yang baik, adalah untuk menjadi lebih kreatif dalam cara anda memegang dan mengarahkan kamera anda. Anda boleh memindahkan kedudukan anda, bercangkung atau memegang telefon sehingga mencari sudut yang baru.

Sebagai contohnya gambar untuk sebuah kota, sekiranya bercangkung ia akan memberi anda pandangan yang lebih rendah di sebuah bandar. Dengan kata lain ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak perspektif dramatik bangunan dan struktur bandar geometri yang lain.

 

 

source : https://www.techradar.com/how-to/how-to-take-amazing-photos-with-your-smartphone

 

 

 

 

Leave a Reply

comment-avatar