Apakah perbezaan di antara kartrij dakwat dan toner?


Mengetahui apa yang digunakan oleh kartrij dalam pencetak anda sangat penting. Memberikan  produk yang salah dan anda mungkin akan  membelanja syarikat anda beratus-ratus ringgit atau sekurang-kurangnya penghantaran pulangan yang tidak selesa jika ralat ditangkap pada waktunya. Dakwat dan toner adalah dua jenis katrij pencetak yang berbeza, masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang kartrij pencetak atau mencari pencetak baru dan anda berada di laman internet mengenai apa yang harus dibeli, artikel ini dan infographic di bawah akan memberitahu semua yang anda perlu ketahui. Menjaga bacaan untuk menjadi pakar dakwat dan toner pejabat anda serta di rumah anda !

 

Apa perbezaannya?
Umunya, kartrij dakwat mengandungi cecair dan digunakan oleh pencetak inkjet dan kartrij toner mengandungi serbuk dan digunakan oleh pencetak laser.

         Dakwat di dalam kartrij dawat

  • Boleh sama ada berasaskan pewarna atau pigmen, bergantung pada kartrij yang anda miliki. Kebanyakan pencetak inkjet di pasaran termasuk dakwat berasaskan dye. Mereka menyimpan lebih banyak daripada kartrij dakwat berasaskan pigmen dan dihargai kerana keupayaan mereka menghasilkan cetakan warna dan gambar yang benar. Dakwat berasaskan dye adalah kalis air dan boleh terdedah kepada penghancuran, dengan banyak cetakan yang akan hilang selepas 25 tahun. Dakwat berpigmen menawarkan selesai crisper dan masa pengeringan lebih cepat daripada dakwat berasaskan dye. Ia dinilai oleh jurugambar profesional dan pereka grafik untuk keupayaannya mencetak imej dan teks kualiti arkib. Dakwat pigmen juga cenderung untuk memegang air dan sinar UV lebih baik daripada dakwat berasaskan dye, dan boleh menahan pudar sehingga 200 tahun.

         Toner

  • Adalah bahan serbuk kering yang tidak akan noda seperti kartrij dakwat, tetapi ia boleh merosakkan jika ditangani secara tidak wajar. Pencetak laser monokrom mencetak dengan hanya kartrij toner hitam. Pencetak laser warna menggunakan empat kartrij berwarna hitam, cyan, magenta dan kuning untuk menghasilkan cetakan. Unit dram adalah satu lagi istilah yang sangat penting yang anda juga harus kenal, kerana tanpa itu, anda tidak akan dapat mencetak! Drum berfungsi dengan kartrij toner untuk menggabungkan serbuk toner ke kertas. Unit dram boleh dibina ke dalam kartrij toner atau dijual secara berasingan sebagai unit tunggal, bergantung pada keperluan pencetak yang anda habiskan. Kartrid toner dengan unit drum terbina dalam biasanya lebih mahal daripada kartrij toner tetapi kebanyakan pengguna mendapati mereka lebih mudah kerana anda tidak perlu risau menggantikan drum. Setiap kali anda membeli toner baru, anda sebenarnya menggantikan dram. Unit dram yang berasingan biasanya boleh diganti selepas penggunaan 3-4 toner.

 

Sekarang soalan besar, pencetak yang betul untuk anda? Ia semua bergantung kepada kepengunaan pencetak anda!

Semoga tips-tips tersebut dapat dijadikan informasi yang beguna untuk anda.

 

 

source :https://www.ldproducts.com/blog/whats-the-difference-between-ink-and-toner-cartridges/?__cf_chl_jschl_tk__=e4e9e098d5bca409a9dc5a74e7a2b5de51f2ebaf-1579072941-0-Ad4-IVIdPwQi-tKwQcTKXP5MYm74fiJ-IdheZgKO-sTOejIfjOJExh_eV_Boqqh-jfcXtRQLbQkuJVtTpnxhZDHZpvnPtEOgy9Sd–TZaYktkLP6t5YsPQ2RmjcUC4HZVgjPKSYjmO24CnN1RapdFv7G9CLKs0cvrKUjG53Q8Z0zrgrkvbXROPziQzmoHLOgjy8AhiqVXx9bSi4zZXI1gviW5wX6AOzDF0E7JHULsdkQ7Xsp62CINdJ5spv5N0tQYQcV2DnKvheMEPkuVlVjRaFfTLuXPWSHeG4jk04EPIovR_uM8aJkJw7xuGPgFgOl2u2Wp9JEIF-eCPXgBghBNCfwI3XUE0Q5fd_HGQvhKoVVeoWHgmiR5eeEijruQ8dx611-EkiNsFPbZClgBJQIfmA

Leave a Reply

comment-avatar