10 Tips Cara Menghalang Perisian Malware Daripada Menjangkiti Komputer Anda-dan Kehidupan Anda

Kebanyakan kita terpaksa berhadapan dengan virus komputer atau sejenis malware sekarang. Ia tidak menyeronokkan; ia menjengkelkan, memakan masa, dan sangat mengecewakan.

Apabila komputer kita mula perlahan atau berkelakuan dengan cara yang luar biasa, kita sering mengesyaki bahawa kita mempunyai virus. Ia mungkin bukan virus, tetapi kemungkinan anda mempunyai beberapa jenis perisian hasad. Ada yang berniat jahat, dan yang lain hanya menjengkelkan. Penyebab terburuk adalah program perampas-malware yang mengambil alih penyemak imbas anda, atau lebih buruk lagi, komputer anda. Saya terpaksa menghilangkan jenis program jahat ini dari komputer peribadi dan komputer kerja pada masa lalu, dan saya pasti anda juga. Berikut ialah 10 petua tentang bagaimana untuk mencegah malware daripada menjangkiti komputer anda, menjaga perkakasan anda selamat.

 

1. Pasang Perisian Anti-Virus / Malware.
Petua ini boleh pergi tanpa berkata, dan saya hampir menyebutnya hanya dalam perenggan pembukaan saya. Walau bagaimanapun, saya telah melihat banyak komputer-terutamanya komputer rumah-yang tidak mempunyai perlindungan anti-virus / malware. Perlindungan ini adalah satu langkah pertama untuk memastikan virus komputer anda bebas.

2. Pastikan Perisian Anti-Virus Anda Sentiasa Up To Date
Mempunyai perisian perlindungan adalah langkah pertama; mengekalkannya adalah yang kedua. Perisian anti-virus percuma adalah lebih baik daripada apa-apa, tetapi perlu diingat bahawa ia bukan penyelesaian terbaik. Microsoft menyediakan pakej keselamatan untuk “percuma.” Ia percuma jika anda mempunyai Windows pada mesin anda, anda diberikan akses, tetapi anda telah membayar untuk lesen Windows anda. Ramai pengguna tidak menyedari program ini, tetapi sebenarnya perlindungan yang baik.

3. Jalankan Pengimbas Berjadual dengan Perisian Anti-Virus Anda.
Ini juga mungkin kelihatan seperti tidak berfikir, tetapi ramai di antara kita lupa untuk melakukan ini. Sediakan perisian pilihan anda untuk dijalankan secara berkala. Sekali seminggu lebih untuk memastikan komputer anda dapat digunakan, tetapi jangan tunggu lebih lama antara imbasan. Menyukarkan untuk berfungsi pada komputer anda semasa perisian anti-virus anda sedang berjalan. Satu penyelesaian ialah menjalankan perisian pada waktu malam ketika anda tidak menggunakan komputer anda. Walau bagaimanapun, kami sering mematikan komputer kami pada waktu malam, dan imbasan tidak pernah berjalan. Tetapkan perisian anti-virus anda untuk berjalan pada malam tertentu, dan selalu meninggalkan komputer anda berjalan pada hari itu. Pastikan ia tidak dimatikan secara automatik atau masuk ke mod hibernasi.

4. Pastikan Sistem Operasi Semasa Anda.
Sama ada anda menjalankan Windows, Mac OS X, Linux, atau mana-mana OS lain, pastikan ia terkini. Pemaju OS sentiasa mengeluarkan patch keselamatan yang membetulkan dan memasang kebocoran keselamatan. Patch ini akan membantu memastikan keselamatan sistem anda. Begitu juga, memastikan perisian anti-virus anda sentiasa terkini. Virus dan perisian hasad dicipta sepanjang masa. Perisian pengimbasan anda hanya sekadar pangkalan datanya. Ianya perlulah diup to date sepanjang hari untuk memastikan keselataman komputer anda.

5. Mengetatkan Keselamatan Yang Teguh Terhadap Rangkaian Anda.
Kebanyakkan komputer disambung ke fail, pencetak, atau Internet melalui sambungan Wi-Fi. Memastikan sambungan terhadap rangkaian itu telah disekuriti dengan ketat. Jangan menyiarkan sambungan Wi-Fi terbuka. Gunakan penyulitan WPA atau WPA2. WEP tidak lagi kuat kerana ia boleh dilangkau dalam beberapa minit oleh pakar. Adalah juga idea yang hebat untuk tidak menyiarkan SSID anda (nama rangkaian Wi-Fi anda). Anda masih boleh mengaksesnya dengan peranti anda, anda hanya perlu menaip secara manual dalam SSID dan kata laluan. Jika anda sering mempunyai tetamu yang menggunakan Internet anda, berikan SSID tetamu yang menggunakan kata laluan yang berlainan, sekiranya rakan anda adalah penggodam jahat.

6. Fikirkan Sebelum Anda Klik.
Elakkan laman web yang menyediakan bahan cetak rompak. Jangan buka lampiran e-mel daripada seseorang atau syarikat yang anda tidak tahu. Jangan klik pada pautan dalam e-mel yang tidak diminta. Sentiasa tuding pada pautan (terutama sekali dengan pemendek URL) sebelum anda mengklik untuk melihat di mana pautan benar-benar membawa anda. Jika anda perlu memuat turun fail dari Internet, e-mel, laman FTP, perkhidmatan perkongsian fail, dan sebagainya, imbasnya sebelum anda menjalankannya. Perisian anti-virus yang baik akan melakukannya secara automatik, tetapi pastikan ia sedang dilakukan

7. Simpan Maklumat Peribadi Anda dengan selamat.
Ini mungkin perkara yang paling sukar dilakukan di Internet. Ramai penggodam akan mengakses fail anda bukan dengan kekerasan, melainkan melalui kejuruteraan sosial. Mereka akan mendapat cukup maklumat anda untuk mendapatkan akses ke akaun dalam talian anda dan akan mengumpulkan lebih banyak data peribadi anda. Mereka akan terus dari akaun ke akaun sehingga mereka mempunyai cukup maklumat anda bahawa mereka boleh mengakses data perbankan anda atau hanya mencuri identiti anda sama sekali. Berhati-hati pada papan mesej dan media sosial. Mengunci semua tetapan privasi anda, dan elakkan menggunakan nama atau identiti sebenar anda di papan perbincangan.

8. Jangan gunakan Wi-Fi Terbuka.
Apabila anda berada di kedai kopi tempatan, perpustakaan, dan terutamanya lapangan terbang, jangan gunakan Wi-Fi terbuka (tanpa kata laluan, tidak disulitkan). Fikirkan mengenainya. Sekiranya anda boleh mengaksesnya tanpa sebarang isu, apakah yang boleh dilakukan oleh individu berniat jahat yang terlatih?

9. Sandarkan Fail Anda.
Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membuat sandaran fail anda-semuanya. Sebaiknya anda akan mempunyai fail anda (data anda) di sekurang-kurangnya tiga tempat: tempat tempat anda bekerja pada mereka, pada peranti penyimpanan yang berasingan dan di luar tapak. Simpan fail anda pada komputer anda, hantarkannya ke cakera keras luaran, kemudian balikannya di lokasi lain. Anda boleh menggunakan perkhidmatan sandaran atau hanya mendapat dua pemacu keras luaran dan menyimpannya di tempat kerja, di rumah seorang kawan, di rumah ahli keluarga, atau di peti deposit keselamatan.

10. Gunakan Kata Laluan Kuat yang Banyak.
Jangan gunakan kata laluan yang sama, terutamanya pada akaun bank anda. Biasanya, kami menggunakan alamat email atau nama pengguna yang sama untuk semua akaun kami. Mereka mudah dilihat dan dicuri. Sekiranya anda menggunakan kata laluan yang sama untuk segala-galanya, atau banyak perkara, dan ia ditemui, maka hanya diperlukan beberapa saat untuk menggodam akaun anda. Gunakan kata laluan yang kuat. Gunakan huruf kecil, huruf besar, angka, dan simbol dalam huruf kecil anda. Pastikan ia mudah diingat tetapi sukar ditebak. Jangan gunakan tarikh atau nama haiwan kesayangan.

 

Semoga anda berjaya dalam mengatasi virus tersebut.

source:https://www.autodesk.com/redshift/10-tips-on-how-to-prevent-malware-from-infecting-your-computer/

Leave a Reply

comment-avatar