Mobile Legends: Bang Bang

Mobile Legends: Bang Bang adalah permainan mudah alih pertempuran arena dalam talian (MOBA) yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Shanghai Moonton Technology. Mula-mula dikeluarkan pada tahun 2016, permainan ini telah menjadi popular di Asia Tenggara dan merupakan antara permainan yang dipilih untuk pertandingan sukan medal acara pertama di Sukan Asia Tenggara 2019 di Filipina.

 

Peraturan Dan Cara Permainan

Mobile Legends: Bang Bang adalah permainan multiplayer (5 vs 5) arena pertempuran dalam talian (MOBA) yang direka untuk telefon bimbit. Kedua-dua pasukan lawan bertarung untuk mencapai dan memusnahkan pangkalan musuh semasa mempertahankan pangkalan mereka sendiri untuk mengawal laluan, tiga “lorong” yang dikenal sebagai “puncak”, “tengah” dan “bawah”, yang menghubungkan pangkalan-pangkalan. Letakkan watak terkawal komputer, yang dipanggil “minions”, bertelur di pangkalan pasukan dan ikuti tiga lorong ke pangkalan pasukan bertentangan, melawan musuh dan menara. Dalam setiap pasukan, terdapat lima pemain yang masing-masing mengawal avatar, yang dikenali sebagai “pahlawan”, dari peranti mereka sendiri. Heroes boleh dikumpulkan ke dalam 6 peranan yang berbeza, Marksman, Assassin, Mage, Support, Fighter and Tank. Selain itu, setiap “hero” atau pahlawan didalam permainan mempunyai “skill” dan ketahanan yang berbeza.

 

Pencapaian

Kejohanan Mobile Legends telah diadakan di rantau ini, termasuk Mobile Legends tahunan: Bang Bang Southeast Asian Competition (MSC) dan bahkan setiap negara mempunyai liga tempatan mereka sendiri seperti Mobile Legends: Bang Bang Professional League (MPL). Mobile Legends adalah antara gelaran sukan pertama yang akan dimasukkan sebagai acara pingat di Sukan Asia Tenggara 2019. Kejuaraan Bergerak yang pertama: Kejohanan Dunia Bang Bang, yang digelar sebagai M1, telah diadakan di Axiata Arena di Kuala Lumpur, Malaysia dari 15 hingga 17 November 2019. Pertandingan ini akan menampilkan 16 pasukan di seluruh dunia untuk bertempur untuk sebuah kolam hadiah daripada USD $ 250,000.

 

 

Leave a Reply

comment-avatar