Apakah Perbezaan antara Kad Flash Extreme & Sandisk Ultra Compact?

 

Memori yang anda beli untuk kamera syarikat atau perakam video  akan mempengaruhi jenis gambar dan video yang boleh anda ambil. Jika anda memilih kad memori SanDisk CompactFlash, anda perlu memilih daripada SanDisk Extreme dan SanDisk Ultra lines. Barisan Extreme lebih baru daripada garis Ultra dan memanfaatkan kemajuan dalam teknologi untuk memberikan kelajuan yang lebih tinggi dan kapasiti yang lebih besar sesuai untuk video HD. Kad Ultra lebih baik digunakan untuk menyimpan gambar kerana saiznya yang lebih kecil dan kelajuan yang lebih rendah. Seperti yang anda harapkan, bagaimanapun, kad Extreme lebih mahal daripada kad Ultra.

 

 1. Kad SD yang Serasi
  Panasonic Lumix adalah serasi dengan kad memori SD standard, kad memori SDHC dan kad memori SDXC. Mengesyorkan menggunakan kad memori SD jenamanya sendiri, tetapi kamera akan menerima kad SD lain. Sebelum membeli kad SD baru untuk kamera Lumix anda, pertimbangkan manfaat menggunakan jenama Panasonic kerana kad memori ini telah direka khusus untuk digunakan dalam peranti Panasonic. Kad memori SD pelbagai Panasonic termasuk sistem kawalan pintar proprietari yang menyediakan kehidupan yang lebih lama dan kebolehpercayaan yang lebih tinggi
 2. Kapasiti Memori Kad SD
  Setiap jenis kad menawarkan kapasiti memori yang berbeza, jadi pilih kad SD yang menawarkan kapasiti yang sesuai untuk tujuan anda. Contohnya, ingati bahawa video memerlukan lebih banyak memori daripada gambar-gambar yang masih ada sehingga memilih kad dengan kapasiti memori yang lebih besar jika anda merancang untuk menggunakan kamera untuk menangkap klip video atau filem rumah. Kad SD standard biasanya menawarkan kapasiti antara 8MB dan 2GB, kad SDHC menawarkan 4GB hingga memori 32GB dan kad SDXC umumnya mempunyai memori 48GB atau 64GB, walaupun kad 1TB dan 2TB juga tersedia.
 3. Pertimbangan
  Menggunakan kad memori SD standard dengan kapasiti memori yang lebih rendah mungkin memuaskan jika anda hanya merancang untuk menggunakan kamera untuk mengambil foto tetap, tetapi Panasonic mengatakan anda harus memilih kad SD standard dengan sekurang-kurangnya penarafan “Kelas 6” sekiranya anda ingin menangkap klip video. Jika anda memutuskan untuk menggunakan kad SDXC, mula-mula pastikan bahawa komputer atau peranti main balik anda menyokong jenis kad ini atau anda mungkin tidak dapat melihat foto dan video dengan pembaca kad peranti. Anda biasanya boleh mencari maklumat ini di dalam manual pengguna atau di bahagian sokongan di laman web pengilang.
 4. Memasang Kad SD
  Lumix Panasonic mempunyai kira-kira 70MB memori terbina dalam supaya anda boleh menggunakan kamera tanpa kad SD, tetapi anda mungkin mendapati pemindakan memori bersepadu standard berbanding kapasiti yang lebih besar yang ditawarkan oleh kad SD. Untuk memasang kad SD, matikan kamera dan luncurkan tuil pelepas di bahagian bawah peranti ke kedudukan “Buka”. Flip membuka tudung dan tegas tolak kad SD ke dalam slot sehingga ia klik ke tempatnya. Gantikan tudung dan gerakkan tuil ke kedudukan “Kunci”. Lumix secara automatik memaparkan kandungan kad SD apabila anda menekan butang “Main” di panel kawalan di belakang kamera. Gunakan butang anak panah arah untuk menatal melalui foto dan klip video yang disimpan pada kad SD.
 5. Kapasiti storan
  Anda boleh membeli lebih banyak ruang storan dengan kad SanDisk Extreme CompactFlash daripada kad SanDisk Ultra CompactFlash. Kad Extreme datang dalam saiz 8GB, 16GB, 32GB dan 64GB. Kad Ultra boleh didapati dalam versi 2GB, 4GB, 8GB dan 16GB. Kad Extreme dan Ultra datang dengan jaminan seumur hidup terhad.
 6. Membaca / Menulis Kelajuan
  Kad Extreme menggunakan teknologi Ultra DMA untuk mencapai kelajuan membaca dan menulis yang menggandakan kelajuan kad Ultra. Kad ultra membaca dan menulis pada maksimum 30 MB sesaat, kecuali versi 2GB yang hanya mempunyai maksimum 15 MB setiap saat. Kad Extreme membaca dan menulis pada maksimum 60 MB sesaat.
 7. Gambar vs Video
  Kerana kapasiti storan yang lebih besar dan kelajuan baca / tulis yang lebih tinggi, kad Extreme sesuai untuk menyimpan gambar dan rakaman video. Kad Ultra Standard hanya boleh menyimpan gambar, walaupun kad SanDisk Ultra SDHC boleh menyokong video. Versi 64 GB kad Extreme menjamin kadar rakaman minimum 20 MB sesaat, yang cukup pantas untuk berjaya merekodkan video HD sebenar pada kad. Kad Ultra tidak menyokong video HD.
 8. Teknologi Tambahan
  Kad-kad Extreme diperkenalkan ke pasaran selepas kad Ultra dan mengandungi beberapa peningkatan teknologi yang kad Ultra tidak mempunyai. Sebagai contoh, SanDisk mencipta teknologi pengawal kad untuk pemprosesan selari untuk meningkatkan kelajuan dan memasukkannya ke kad Extreme. Kad Extreme juga mengandungi salutan silikon tambahan untuk melindungi daripada kelembapan

 

source: https://itstillworks.com/difference-between-sandisk-extreme-sandisk-ultra-compact-flash-cards-17325.html

Leave a Reply

comment-avatar